Woedend - Reisverslag uit Coimbrã, Portugal van Ilona Douwes - WaarBenJij.nu Woedend - Reisverslag uit Coimbrã, Portugal van Ilona Douwes - WaarBenJij.nu

Woedend

Door: Ilona

Blijf op de hoogte en volg Ilona

08 November 2004 | Portugal, Coimbrã

Afgelopen donderdag werd er een vrouwtje opgenomen bij ons op de afdeling. De vrijdag die daar op volgde moesten Very en ik werken en zagen we haar voor het eerst. Haar naam weet ik eerlijk gezegd niet eens, maar laat ik haar voor het gemak maar Dona Maria noemen. Zij werd opgenomen met, volgens de artsen, een verhoogde bloeddruk en een longembolie, verder niets. Toen Very en ik haar voor het eerst zagen tijdens de verpleegkundige visite ’s morgens vroeg, waren haar beide benen al tot in haar liezen afgestorven. De benen kregen geen bloed meer door een verstopping in een grote slagader van de buik die naar de benen gaat en de artsen waren daarvan al op de hoogte toen Dona Maria werd opgenomen. Ze hadden een bloedvatenonderzoek aangevraagd voor die donderdag en een consult bij een chirurg. Het bloedvatenonderzoek is al snel verzet naar vrijdag waarna het uiteindelijk geschrapt is, omdat een arts had besloten dat er, 48 uur na opname zonder enige vorm van behandeling, niets meer aan te doen was. Toen niet meer, nee, maar evengoed werd er wel nog een heparinepomp aangesloten om te kunnen beginnen met ontstollen (geen idee waarvoor). Door de arts werd heel eenvoudig gezegd dat het wachten was op het moment dat Dona Maria zou overlijden. Dona Maria was nog gewoon bij kennis en heel helder, ze praatte met ons en kon heel duidelijk aangeven wat ze wilde en of ze pijn had, toch was de arts niet van plan om haar noch haar familie te vertellen dat ze snel zou komen te overlijden. Fatsoenlijke pijnbestrijding was toen nog niet gestart, waardoor het vrouwtje verging van de pijn. Regelmatig ben ik even bij haar gaan kijken, heb haar hand vastgehouden en tegen haar gepraat. Ze keek me dan aan met haar donkere ogen. Nog nooit heb ik in iemands ogen zoveel angst gezien. Ik wist niet goed wat ik er mee moest doen. Ik streek maar wat met mijn hand door haar haar en legde mijn hand op haar buik op de plaatsen waar ze veel pijn had. Ze vroeg me steeds wanneer ze dat onderzoek zou krijgen en ik loog iedere keer dat ik het niet wist en het aan de arts zou vragen, maar in werkelijkheid heb ik het nooit aan de arts gevraagd, omdat ik wist wat het beleid was: wachten tot ze overlijdt.
In de loop van de vrijdag is er pijnbestrijding gestart en op zaterdagmorgen is de heparine gestopt. Om twaalf uur ’s middags is ze toen overleden. Alleen. Er was niemand bij haar die haar hand vast heeft gehouden. Wanneer ik dan terugdenk aan die donkere ogen vol angst, kan ik het niet verdragen. Alles had anders moeten gaan bij Dona Maria. Al bij opname had ze aangesloten moeten worden aan een heparinepomp en er had met spoed een bloedvatenonderzoek gedaan moeten worden, zodat ze nog geopereerd had kunnen worden. En ook al hadden de artsen dit niet gedaan, dan hadden ze op zijn minst nog het fatsoen moeten hebben om een degelijk pijnbestrijdingsbeleid moeten afspreken en met haar en de familie moeten praten. Door te zwijgen hebben de artsen zowel Dona Maria als haar familie de kans ontnomen om afscheid van elkaar te kunnen nemen. De artsen hebben gefaald in het stellen van een goede diagnose en geven van een goede behandeling. Ook heb ik het gevoel dat we als verpleging gefaald hebben, al weet ik wel dat we al het mogelijke hebben gedaan dat binnen onze macht lag. Het is hier niet normaal dat je als verpleegkundige het beleid van een arts tegenspreekt. De artsen en de verpleegkundigen werken allebei op een ander vlak van de zorg en je hoort je niet met elkaars werk te bemoeien. Toch zijn wij in Nederland opgeleid om te vechten voor de best mogelijke zorg voor de patiënt wanneer die dat zelf niet kan, ook wanneer je je soms uit moet spreken tegen het beleid van een arts. We hebben hier echt al het mogelijke gedaan, al heb ik er geen goed gevoel over. Ook ik heb gedaan wat redelijker wijs binnen mijn bereik lag om Dona Maria bij te staan en haar gerust te stellen, maar toch voelt het alsof ik tekortgeschoten ben. Die angstige blik in haar ogen zal ik niet snel vergeten.

• 09 November 2004 - 09:08

Paps:

Ongelooflijk.
    Nalatigheid, ondeskundigheid of toch weer hoogmoed van een beroepsgroep.
    Een leven is vaak minder waard dan het inkomen van de arts.
    Heel veel sterkte Iloon.
    Kus Paps

• 09 November 2004 - 14:20

Syl:

Hey iloontje,

Moeilijke situaties daar.. Hoop dat je je er goed doorheen weet te slaan, maar dat zal vast wel lukken, jullie zijn gelukkig met zn tweetjes...
    Hier heb ik het even iets minder, moet het voortaan helaas zonder Linnepinnie doen.. Je kent het gevoel vast wel, raar dat we allemaal onze beestjes hebben verloren in nog geen jaar tijd..
    Nou goed, veel succes nog daar in Portugal met Very, hou je haaks ;)

Dikke kus Syl

• 09 November 2004 - 19:20

Ilse:

Lieve Iloon,

Een brok in mijn keel krijg ik als ik je verhaal lees. Ik heb het al twee keer gelezen en ik kan het nog moeilijk geloven, net als jou kan ik me er ook kwaad over maken. Vanuit Nederland denk ik aan je en wens ik je veel kracht toe, Zet hem op he!

Ik geef je vanaf hier een dikke knuffel, Ilse

• 09 November 2004 - 21:36

Virgie:

lieve ilona,

je hebt een o zo moeilijk iets gedaan.
    Er voor iemand zijn, in de stilte
    liefde geven met je hart.
    Er zijn voor haar in een donkere nacht.
    Je geeft haar een naam, bloemen in de nacht.

Ilona je gaf aan deze vrouw een pracht van een bloem, een plaats in je hart omringd met een laagje goud.
    Waak over het juiste en twijfel niet aan jezelf.
    Fijn dat ze bij jouw een mooie bloem mocht zijn, ja, in kleine dingen.
    Een warme hand en een kus op haar hoofd.
    Een klein lichtje wat op de donkere weggetjes een kaarsje aan steekt.

Ik heb je lief.

• 09 November 2004 - 23:00

Joke:

Met tranen in mijn ogen je stukje gelezen en ook wel een beetje een gevoel van herkennen, helaas. Wat een onmacht!! Weet wel dat je momenten van aandacht ontzettend belangrijk voor je patienten zijn!Veel liefs.

• 10 November 2004 - 22:38

Cees En Truus:

Iloontje,
    afschuwelijk wat je daar beschrijft.Dit kun je in deze tijd toch niet voor mogeljk houden in onze moderne westerse wereld. Ook in ons deel van deze moderne wereld gebeuren op dit moment nare dingen, misschien ben je door de pers daar wel op de hoogte van de rotzooi hier op dit moment.
    Wij denken veel aan jullie en wensen jullie veel sterkte. We nemen aan dat jullie elkaar door dit soort moeilijke situatie's heen kunnen slepen.
    Hartelijke groeten vanuit Nuenen.

• 11 November 2004 - 13:35

Janine:

Machteloosheid en onrechtvaardigheid zijn twee dingen waarvan ik weet dat je daar een absolute hekel aan hebt. Toekijken hoe zoiets gebeurt en niets mogen of kunnen...het moet een verschrikkelijk gevoel voor je zijn.
    Toch zijn het denk ik eigenschappen die jou tot een geweldige verpleegkundige maken. Ik ben trots op je!!!
    un abrazo y mucha suerte mi hermana quierida...

• 14 November 2004 - 22:32

Genio & Francie:

Hoi Iloon,

Wat een domper op je werk daar. Jullie zullen in alle staten geweest zijn om die vrouw een menselijke verpleging te hebben willen geven. Soms staat er iemand boven je die de beslissing neemt en dat valt niet te accepteren, zeker niet als het om mensenlevens gaat. Virgie omschreef heel juist dat wat je gedaan hebt zo'n beetje het beste is geweest wat ze in het ziekenhuis heeft kunnen treffen. Je hebt ze een menselijk gevoel gegeven, ze had bij jullie niet het gevoel dat ze een patiënt was maar een mens met een hart en tegenover haar een luisterend oor. Dit moet voor jullie een verschrikkelijke ervaring zijn geweest, helaas een gedeelte van jullie opleiding, want het gebeurt niet alleen in Portugal maar toch....
    Gelukkig hebben jullie veel steun aan elkaar, let goed op elkaar en praat erover. We wensen jullie heel veel sterkte met jullie werk, veel respect van deze kant voor jullie werk.
    Tot mails !
    Knuffels.

• 15 November 2004 - 15:54

Rianne:

Dit berichtje lezen maakt mij heel stil. Ongeloofelijk, niet in woorden uit te drukken. Maar ik vind het heel erg sterk van je dat je zo hebt meegeleefd met deze vrouw, die warmte tussen jullie moet ze zeker gevoeld hebben, put daar kracht uit!
    Heb geen falend, maar een trots gevoel dat tenminste jij nog iets voor deze vrouw hebt kunnen betekenen, hoe klein ook voor je gevoel.
    Sterkte en hou je haaks daarzo.

Liefs, Rianne

• 20 November 2004 - 16:49

Annie:

Hallo,
    Ik had van Very dit verhaal al gehoord en was er gewoon stil van. Dat zoiets in deze tijd nog gebeurd is moeilijk te begrijpen al is het dan in een ander land het is toch Europa.
    Gelukkig zijn jullie samen en kunnen jullie je verhaal kwijt want dat is wel heel belangrijk.
    Hopelijk gaat de rest van de stage anders zodat jullie nog een paar mooie weken krijgen want het eind is in zicht en dan komen jullie weer in de "normale" wereld.
    Groeten annie

• 22 November 2004 - 10:03

Klijntje:

Hoi Iloon,
    Een late reactie op je stukje akelige tekst, maar ik heb je al aan de telefoon gesproken over deze vrouw en hoe moeilijk het is om de onmacht en frustraties een plaats te geven. Ik wil nogmaals zeggen dat ik trots op je ben dat je in Portugal bent en de hele cultuurshock overleefd hebt, en nog steeds je eigen ideeen niet vergeet. Je hebt gedaan wat je kon doen en meer dan menig ander verpleegkundige gedaan zou hebben. Je hebt die vrouw getroost, kracht gegeven en liefde.
    Ik kijk uit naar de week in januari die we met zijn drietjes zullen doorbrengen in Portugal!
    Heb je lief,
    Karlijn

• 22 November 2004 - 22:40

Mart:

hoi Ilona,
    we zijn een tijdje uit de lucht geweest wegens omschakeling nieuw e-mail is m.schuiteman@onsnet.nu
    dramatisch verhaal van Dona Maria, zo onverschillig lijkt het.
    krijgt Ad Wijlhuizen ook jouw boontje?
    ik heb de neiging dit ook aan hem door te sturen. vind je dat ok?
    groeten en sterkte
    mart