Stagedingen - Reisverslag uit Coimbrã, Portugal van Ilona Douwes - WaarBenJij.nu Stagedingen - Reisverslag uit Coimbrã, Portugal van Ilona Douwes - WaarBenJij.nu

Stagedingen

Door: Ilona

Blijf op de hoogte en volg Ilona

23 Oktober 2004 | Portugal, Coimbrã

Akelig, soms, hoe snel je went aan sommige dingen.
Medicina II, de afdeling waar wij stage lopen, staat bekend als een afdeling waar families hun opa’s en oma’s naar toe brengen wanneer zij de zorg zelf niet meer aankunnen. Wanneer ze worden opgenomen hebben de patiënten vaak al over hun hele lichaam doorligplekken en zijn verwaarloosd. Eigenlijk komen zij op de afdeling om te sterven. Er overlijden dus ook vrij veel mensen, ongeveer drie à vier per week. In al mijn stages voorafgaand aan deze, heb ik misschien in totaal vier patiënten zien overlijden, dat wil zeggen: patiënten die overleden tijdens mijn dienst. In de afgelopen drie weken hebben we nu al vijf mensen zien overlijden. Omdat alles wat er met de overledene gebeurt zo anders is dan wat ik tot nu toe in Nederland had gezien, maakt dat best veel indruk. Ook de gedachte dat je die ochtend de persoon nog gewassen hebt of een keer door z’n haar hebt gestreken en dat die persoon nu dood is, is heel vreemd. Toch wen ik er langzaam aan, al vind ik dat zelf moeilijk om te accepteren. Voor mijn gevoel hoor ik niet te accepteren dat het gewoon is dat mensen dood gaan en ik heb daarom vaak best moeite met de, soms grove, grappen van collega’s, al weet ik dat ze die grappen alleen maar maken om er zelf mee om te kunnen gaan. Toch voelen ze vaak ongepast, die opmerkingen.
Aan de andere kant sta ik zelf vaak bij het bed van een terminale patiënt en hoop ik dat de man of vrouw snel mag overlijden, omdat het leven dat ze op deze manier leiden ook niets is: in een ziekenhuisbed, bijna in coma, met overal wonden en zonder familie: volkomen alleen. De dood is zo dubbel. Soms is het beter dan het leven, maar het blijft moeilijk te aanvaarden.

Om alles wat we in werktijd zien, buiten werktijd te vergeten, zorgen we voor voldoende gezelligheid bijvoorbeeld samen met onze (voornamelijk Spaanse) huisgenoten. Met z´n allen zitten we dan op een kamer of in de keuken met de nodige drank, en praten en gekken dan tot een uur of twee ’s nachts. Ik ben ontzettend blij dat we in het huis van Dona Rosa wonen, waar voldoende mensen zijn die je gedachten afleiden.
Afgelopen vrijdag (22 oktober) hadden we een uitje van de afdeling. Eerst zijn we wat gaan eten en daarna zijn we naar een leuke bar gegaan. Voor mijn doen heb ik echt veel gedronken. Ik was niet dronken (zoals ze meeste anderen), maar ik voelde wel dat ik het één en ander op had. Het was echt heel erg gezellig, al vond ik het om drie uur wel mooi geweest. Very is nog meegegaan naar de disco en die was pas om 7 uur thuis en lag volgens mij pas om 9 uur in bed. Het zal nog lang gezellig gebleven zijn, denk ik.

Abraço,

eu te amo

• 23 Oktober 2004 - 18:17

Amir:

Ilona,
    Meu amigo Rogério, ficou apoixonado por você ao ver sua foto no site então resolveu escrever uma declaração um pouco precipitada e ainda usando meu nome.
    Pode apagar estas mensagens, e desculpa por ele se apaixanar tão rápido.

Um grande abraço,
    Amir

• 24 Oktober 2004 - 12:45

Klijntje:

Hoi Iloon,
    Gezellig wat mensen om je heen, zo te zien en lezen. Ik hoop dat je stage ook goed loopt. Vind het fijn je af en toe te spreken en dingen op internet te kunnen lezen. Ben blij als ik je weer in levende lijve zie in Januari!
    groetjes en dikke kus Karlijn

• 24 Oktober 2004 - 20:19

Cees En Truus:

Ha die Boniootje,
    Het lijkt allemaal wat lekkerder te gaan daar in Portugal. Feestje, neutje leuke jongens en wennen aan de werkzaamheden. Je weet de meeste zaken wel een plaatsje te geven. De temperaturen lijken bij jou niet veel hoger te zijn dan bij ons. Voor Portugese begrippen koud voor onze begrippen lekker weertje.
    Je vader en ik zijn vorig weekend aan onze Bierstube begonnen en deze maken we binnenkort af. We kunnen dan weer lekker genieten van een BITTE ein BIT.
    Heel veel groeten van Cees en Truus

• 25 Oktober 2004 - 16:01

Paps:

Mooie teksten met veel diepgang over al die indrukken van het leven en de dood.
    Leven is onzijdig en dood is zowel mannelijk als vrouwelijk (heb ik even opgezocht)gek toch!?

Ik benijd je niet en bewonder je des te meer. Zeker als je dan toch ook nog kans ziet om de mooie dingen van het leven te beleven.
    Ga zo door meid.( 'en gij zult Spinoza heten' zeiden ze vroeger tegen me)

Zijn er ook al leuke jongens gesignaleerd daar?Of was dat geen competentie-doelstelling van deze stage?
    Laat maar kletsen die vader van je.

Groeten aan Veer.

P.s Je Strelitzia bloeit !

• 26 Oktober 2004 - 16:16

Marjo Van Herwijnen:

Hallo Ilona,
    Wat leuk dat we jouw avontuur zo mee kunnen beleven. Het is toch wel heel zwaar op zo'n afdeling waar je met terminale mensen werkt. Ik heb er diep respect voor, ik zou het zelf echt niet meer kunnen. Ik denk dat je net zo'n goeie verpleegster wordt als jouw moeder.
    Heel veel succes en tot horens, doei, Marjo.

• 30 Oktober 2004 - 15:11

Klijntje:

Hee Iloon,
    Nog ff een berichtje, want ik heb je verhalen nogmaals gelezen. Je doet zoveel levenservaring op... Ik vind het echt mooi om te lezen, het doet me goed. Je bent goed voor de medemens, is het niet in Nederland dan wel in Portugal! Ik ben trots op je!
    Kus Karlijn

• 03 November 2004 - 18:40

Madeleine:

Hey Ilona,

wat leuk die foto's van je collega's en mijn oud-collega's. Er zijn zo te zien maar een paar nieuwe! Waar ergens in de stad woon je nu?
    Doe iedereen de groetjes daar!

groetjes Madeleine