Even wennen...
Door: Ilona
Blijf op de hoogte en volg Ilona
09 Oktober 2004 | Portugal, Coimbrã
De kritische houding die we in Nederland op school krijgen aangeleerd, laat ik hier op de werkvloer steeds meer een beetje varen. Natuurlijk denk ik nog wel na over de dingen die ik doe en de manier waarop ik ze doe, maar wanneer er weer eens een verschil tussen de Portugese manier van doen en de Nederlandse de kop op steekt, hou ik steeds vaker toch maar mijn mond. Ik kijk er naar, vraag naar het hoe en waarom achter de manier van handelen, vertel wat ik gewend ben of geleerd heb en pas me vervolgens maar aan. Ik hoop dat het niet omslaat in een soort apathie, al hoef ik daar toch niet direct bang voor te zijn, want wanneer ik met Very de dag doorspreek en we elkaar vertellen wat we gezien en gedaan hebben, blijkt dat de kritische houding nog weldegelijk aanwezig is. Heftige gesprekken komen dan los, waarin we dan veel in elkaars gevoelens herkennen. We hebben vaak het gevoel dat we hier alles verkeerd doen en niets weten, maar wanneer we met elkaar praten, blijkt dat we toch best heel veel weten en vaak de juiste gedachtegangen hebben. We houden elkaar buiten de stage kritisch. We weten van elkaar en van onszelf dat we in Nederland anders zouden handelen en voor ons gevoel correcter, maar hier is het roeien met de riemen die we hebben en meewerken op de manier die hier gangbaar is. Wij zijn naar Coimbra gekomen om de dingen van hier te leren, dus wij zullen ook voor deze andere inzichten open moeten staan, al valt dat soms niet mee.
Enfermeiro Nuno is onze begeleider hier, voornamelijk omdat hij vrij goed Engels spreekt. Doordat hij goed Engels spreekt, werkt hij vrijwel altijd met Very en ik loop dan met een andere verpleegkundige mee, omdat ik het grootste deel van wat er in het Portugees gezegd wordt, versta. Aan de ene kant vind ik dat niet erg, maar het gevolg is wel dat niemand echt weet wat ik kan en weet en ik eerlijk gezegd ook geen idee heb hoe Nuno mij gaat beoordelen als dit de rest van de stage zo doorgaat. Iedere dag moet ik weer het vertrouwen van mijn collega winnen en me bewijzen en daarom heb ik het gevoel dat ik nu niet echt verder kom. Ik moet elke dag weer opnieuw beginnen. Volgende week zal ik dit wel eens met Nuno bespreken, want zoals het nu gaat, schiet het niet echt op. Misschien is er een verpleegkundige die voor de andere helft mijn begeleider wil worden. Het zal ook wel schelen wanneer mijn stagewerkplan af is, zodat ik wat gerichter aan een dienst kan beginnen. Ik ben blij wanneer we een week of twee verder zijn.
We zijn dus weer terug in het vertrouwde huis van Dona Rosa. Voor onze innerlijke rust scheelt het veel dat we nu weer ‘thuis’ zijn. Het voelt goed om na een dag hard werken in een vertrouwde omgeving te zijn, waar de mensen vragen hoe je dag was geweest en proberen je op te beuren wanneer het een keer tegen zit. Het is een goed besluiten dat we hebben genomen.
Afgelopen dinsdag hebben we de terugreis naar Nederland geboekt. We zijn van plan om na de stage eerst naar de Algarve te reizen, om daar Cees en Truus, mijn oom en tante die daar dan op vakantie zijn, even te bezoeken. Zo kunnen we zelf ook nog even vakantie vieren en bijkleuren voordat we naar het koude Nederland terugkeren op 25 januari.
Abra‡o,
ilona_douwes@yahoo.com
10 Oktober 2004 - 18:59
Mart:
Hoi Ilona,
hoewel ik niet altijd reageer en bij deze beloof ik beterschap, lees ik je mailtjes met veel genoegen. leuke foto's, dappere verhalen.
25 januari is nog ver weg maar we kijken uit naar je komst.
Zwo dreigt inmiddels versterking te krijgen van 1 (een) mevrouw, een hele aardige en oook goeie, denk ik ze heet els. ik hoop dat je je stage goed door komt, mogelijk hebben ze daar ook oog (figuurlijk!) voor jouw positief-kritische kwaliteiten.
trouwens, wat een grappig hondje, die dudi (spreek uit doedie?) anyway, zet'm op en de hartelijke groeten. mart -
11 Oktober 2004 - 10:41
Virgie:
dag lieve ilona,
het is erg wennen he!
ik vind het knap dat je je gevoelens en gedachten zo kan vertalen naar ons.
Het is niet altijd even gemakkelijk he!
ik denk veel aan je, en heb besloten om een kalender aanteleggen om te kunnen aftellen naar jouw terugkomst hier in nederland.
ik heb je lief,
je krijgt een dikke pluim en kus natuurlijk van mij
dag. -
12 Oktober 2004 - 20:34
CeTru:
Weer lekker erug in je vertrouwde omgeving? Jullie maken er iets gezelligs van met beperkte middelen. Ik zag dat onze tulpen nog steeds in volle bloei staan. Goed klimaatje daar!!!
Hier gaat alles lekker en de Dudi en Festa kunnen het goed met elkaar vinden.
Het wordt hier langzamerhand ook lekker snotterweer maar ik zie dat het bij jullie ook aanzienlijk minder aan het worden is.
Groetjes en maak er wat van!!
Cees en Truus -
13 Oktober 2004 - 14:18
Ilse:
Hoi Ilona,
Blijft moeilijk, stage lopen, en in het buitenland heb je er ook nog eens die totaal verschillende cultuur bij. Maar ik weet van jou dat je er wel komt! Gelukkig wonen jullie nu weer op jullie vertrouwde plaats, ziet er trouwens echt leuk uit (schoner als eerdere foto's)
Wat fijn dat jullie 25 januari terugkomen, dan ben je op tijd voor mijn diploma feestje (28 januari)
succes met de stage, blijf kritisch!
heel veel groeten Ilse -
18 Oktober 2004 - 18:48
Anne & Karel:
Hoi Ilona,
We zijn weer helemaal bijgelezen en verbazen ons over hoe makkelijk je zo contact houdt. Je maakt er ook wel heel veel werk van. Het valt je misschien niet mee deze stage,maar je doet het toch maar. Dan kun je straks met recht een huisje-boompje-beestje leven opbouwen in Nederland.
Lieneke gaat volgende week stage lopen in Le Souris, dus ik zal met je moeder wel een keer gaan lunchen.
Verder heb ik Dudi in het gips gezien. Erg zielig, maar vermakelijk en gelukkig gaat het over. Wat een avontuur trouwens. We weten meer van de hond dan van Portugal.
Alles gaat hier z'n gangetje en de tijd vliegt. De herfst is volop begonnen. Saai dus! Geniet dus maar van het nazomeren daar.
Groetjes en dikke kus van Annemarie. -
22 Oktober 2004 - 12:01
Alice Suiteman:
Hallo Ilona, ik vind het leuk je verslagen te lezen. Waar je schrijft We moeten roeien met de riemen die we hebben en ik begrijp dat er behoorlijk wat verschillende mogenlijkheden zijn in vergelijk met in een nederlands ziekenhuis, ik zou het prettig vinden de verschillen benoemd te zien. succes met alles en tot ziens ! groet van Alice en ook van de rest hier. -
22 Oktober 2004 - 17:31
Amir:
Oi Ilona,
Que bom que aí em Portugal você está tendo um tempo para relaxar (foto), isso é muito importante!
Estou testando o meu website (www.wind.whereareyou.net), mas, já está funcionado, agora você também pode ver o que estou fazendo.
Abraço,
Amir