Voor wie nog wat wil lezen over bergbeklimmen
Door: Ilona
Blijf op de hoogte en volg Ilona
27 November 2005 | Verenigd Koninkrijk, Londen
Eenmaal aangekomen in Crianlarich hebben we besloten om Ben More te beklimmen, een 'munro' van 1171 meter ('ben' is het Schotse woord voor berg, 'munro' is het Schotse woord voor een berg die hoger is dan 3000 voet/914 meter). We begonnen op ongeveer 200 meter, dus nog een kleine 1000 meter te gaan in een afstand van 4km, dus dat is een gemiddelde stijging van 25% ofzo. De hike begon met een fatsoenlijk pad dat op een gegeven moment ophield. Waar het ophield, moesten we over een hek klimmen en vervolgens zelf maar kijken hoe we de top wilden bereiken. Het begin was erg drassig en vervelend om te lopen, langzaam kwamen er steeds meer plekken met 'zachte' sneeuw, waardoor we nog minder grip hadden. Hoger op de berg werd de sneeuw harder en hadden we meer grip, dus dat zigzagde een stuk gemakkelijker. Langzaam werd het steeds kouder, werd de wind steeds harder en voelde ik mijn vingertopjes niet meer (dat is trouwens best akelig), maar één van de jongens had nog een extra paar handschoenen en die heb ik over de mijne aangedaan. Het laatste stuk naar de top was echt eng. Het was zo steil, zo koud, zo winderig. Omdat we in de wolken waren (letterlijk, figuurlijk zeker niet) moesten we dicht bij elkaar blijven. Op handen en voeten moesten we het laatse stuk klimmen. Alles was bedolven onder een dikke laag sneeuw en ijs, stenen waren spekglad en we hebben ons ernstig afgevraagd of dit eigenlijk wel veilig was, maar onze Zwitserse berggeit spoorde ons aan om door te gaan. Uiteindelijk hebben we de top bereikt en dat was op zich best heel cool (in alle betekenissen van het woord). Ik denk dat we er twee minuten zijn gebleven en daarna zijn we aan de afdaling begonnen. Dat vond ik een stuk aangenamer, al ben ik toen veel vaker gevallen dan op de weg naar boven (logisch). Eigenlijk moest je gewoon naar beneden rennen, zolang er voldoende sneeuw lag, wat er dicht bij de top zeker lag. Soms stond je ineens tot halverwege je bovenbenen in de sneeuw. Een bepaald stuk was zo steil dat we naar beneden gesleed zijn op onze billen en ik denk dat we toen toch wel ineens 100 meter hebben afgelegd. Toen waren we uit de wolken en was het tijd voor een korte pauze. Daarna werd het alleen maar lastiger om te lopen door de zachte sneeuw en de drassige ondergrond. Net voor de schemering, tegen vier uur (ja, dan begint het hier te schemeren, echt echterlijk vroeg) hadden we een goed begaanbaar pad bereikt dat ons terugleidde naar Crianlarich. Tussen Ben More en Crianlarich stond een bord langs de weg: Severe weather forecast, drive with care. Toen realiseerden we ons dat we toch best iets gevaarlijks hadden gedaan.
Om half zes waren we in een pub waar we nog twee uur hebben zitten wachten, opdrogen en opwarmen voordat de trein kwam. In de pub was ik alles vergeten waar ik aan dacht toen ik naar boven liep: Ik wilde al stoppen toen we pas 200 meter geklommen hadden, maar Philipp stond dat niet toe, want dan moesten we allemaal terug (de wet van de bergen). Halverwege de berg wilde ik echt terug, maar toen kon het eigenlijk gewoonweg niet meer. Op drie kwart had ik het gewoon gehad. Ik had geen energie meer en door de wind in mijn ogen en de tranen die daardoor ontstonden, zag ik niet scherp waardoor ik bleef vallen. We zijn toen even gestopt om wat te eten en te drinken. Toen heb ik de snelle werking van suiker ontdekt. Dat spul werkt goed als je het nodig hebt!
Ik ben blij dat de jongens me hebben meegesleept naar de top. Philipp zei later in de pub dat dit ook één van de zwaarste 'munro's' was geweest die hij tot nu toe beklommen heeft en mensen van de pub, die ons 's morgens hadden zien vertrekken, hadden niet verwacht dat we het zouden halen, omdat Ben More één van de moeilijkste bergen is. Dat hebben we dan toch maar weer mooi gedaan.
Veel succes met de sneeuw in Nederland voor diegenen die er niet van houden (=Truus) en veel plezier met de sneeuw voor de rest.
Heel veel liefs,
Ilona
27 November 2005 - 15:35
Marieke:
Welke sneeuw? Nog geen vlokje sneeuw gezien dit jaar!
(speaking from Amsterdam!) -
27 November 2005 - 16:06
Virgie:
dag lieve Ilona,
krijg helemaal kippevel van je tocht naar volgens mij een soort gelijke Mount Everenst bergbeklimming. Ben blij dat jullie weer goed beneden zijn gekomen.
Hier zijn ook sneeuwstormen gewaaid, ik vind het altijd zo mooi om te zien, een klein wonder. Mientje rende als een haasje er doorheen vond het helemaal geweldig. meiske nog 3 weken en dan ga ik je een hele dikke en lange knufel geven, de chocomel heb ik al ingeslagen, (je weet maar nooit!)
Ilona, pas je goed op jezelf.
Ik heb je lief, een kusje voor jouw.
dag -
27 November 2005 - 17:01
Janine:
Hey Iloon,
Echt super dat je dit gedaan hebt!!! Ik ben jaloers!! Als het me lukt voor volgend jaar te komen wil ik de uitdaging ook aangaan.
Dikke knuffel, ben trots op je!!
je zussie,Janine -
27 November 2005 - 21:58
Joke:
Oho pas toen ik de foto's zag realiseerde ik me wat jullie hebben gedaan!!
WOW wat ben ik blij dat ik het niet wist. Maar het gevoel op de top moet wel super zijn, wat een prestatie.
Ik ben blij als ik je de 16-de december weer kan knuffelen
kus. -
28 November 2005 - 13:19
Sylvie:
Aaah gossie dat gezicht van jou! Wel erg hoor, maar later heb je natuurlijk wel iets om op terug te kijken :D
Goed gedaan! Ik weet niet of ik met Pien mee ga om de uitdaging ook aan te gaan, maar wie weet haha..
xxx je andere zussie, Syl -
28 November 2005 - 13:38
Marjo Van Herwijnen:
Hee Iloon,
wat een avontuur en wat prachtig is het daar zeg! Ik denk dat jullie pap en mam blij zijn dat ze dit niet van te voren hebben geweten, dit is dus wel een onderneming waar je als ouders nachtmerries van krijgt.
Fijn dat je over een paar weken weer naar huis gaat.
Misschien zien we elkaar wel weer dan.
Meisje, heel veel groetjes en doe zoiets maar niet meer. Maar van de andere kant is het wel een hele ervaring rijker, je hebt het toch maar gedaan!! Veel liefs, Ruud en Marjo. -
28 November 2005 - 14:24
Very:
Ik was er ff stil van hoor... van je bergbeklim. Wat eng! :S Maar zeker ook een hele ervaring (als je naderhand veilig in de pub zit bij te komen :) ). Echt super dat je dit gedaan hebt! Ik hoef het volgende vast niet te zeggen maar toch: als je wel maar een beetje oplet heh meid... ik wil je toch nog wel een dikke knuffel kunnen geven als je straks terug in Nederland bent :).
Trouwens, hier kunnen we ook goeie sneeuwpoppen maken :)
Beijos Very -
04 December 2005 - 13:11
Peter-Paul:
Liefste Ilona,
Werkelijk fantastisch wat je gedaan hebt. Zowel op sportief gebied, alsook in de Taize-groep je grens verkend.De sfeer van de foto net onder de wolken lijkt me heerlijk. Zou ik uren stil kunnen zitten en genieten van de rust en stilte. En dan de elementen tegemoet gaan. Je vrolijkheid straalt ten top. Het is tactisch juist om via de achterkant de berg te beklimmen, en bij de afdaling erachter te komen dat mountaining erg dangerous was, anders had je het niet gehaald. (Levensles?) En er volgen er meer, zowel voor jou als voor ons.
Wij staan in de startblokken om naar Kenia te gaan. Hebben er erg veel zin in. En we wensen je nu alvast veel plezier, weerzien en warmte als je back home bent. 2 x 3 dikke zoenen nu en idem voor straks. Het ga je goed
Peter-Paul en Elian.