Vanalles te doen - Reisverslag uit Glasgow, Verenigd Koninkrijk van Ilona Douwes - WaarBenJij.nu Vanalles te doen - Reisverslag uit Glasgow, Verenigd Koninkrijk van Ilona Douwes - WaarBenJij.nu

Vanalles te doen

Door: Ilona

Blijf op de hoogte en volg Ilona

23 Oktober 2005 | Verenigd Koninkrijk, Glasgow

Ja, inmiddels is mijn week aardig gevuld en eerlijk gezegd vind ik dat niet erg. 's Maandags zoek ik naar informatie voor mijn afstudeerproject, wat nog niet meevalt met die wazige databanken hier. Inmiddels heb ik, met hulp van mijn begeleider, dus een onderwerp gekozen. Ik ga onderzoeken hoe vaak een bepaalde complicatie (seroomvorming) vóórkomt na een behandeling voor borstkanker in Schotland en hoe deze complicatie behandeld wordt. Mijn officiële onderzoeksstrategie bestaat nog niet, maar mijn begeleider liet doorschemeren dat zij dacht aan het versturen van een vragenlijst aan alle Schotse instellingen waar borstkanker behandeld wordt en aan alle verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in borstkanker, om zo wat getallen te krijgen. Aanstaande donderdag heb ik een gesprek over mijn onderzoek, want ik moet in december al een opzet van mijn onderszoeksvoorstel hebben, omdat ik van National Health Service ethische toestemming moet krijgen om het onderzoek uit te voeren; een hoop papierwerk dus.
Op dinsdag heb ik soms les voor mijn afstudeerproject en wanneer ik thuis ben zoek ik weer naar informatie voor mijn afstudeerproject. 's Avonds heb ik volksdansles. Dit is echt één van de hoogtepunten van de week: we hebben dan zoveel plezier! Het is leuk als het goed gaat, maar soms is het vooral heel leuk als het niet goed gaat. Iedereen helpt elkaar gelukkig, dus uiteindelijk zal het wel goed komen.
Op woensdag heb ik een lesdag voor het onderwijs-deel van deze opleiding en de rest van de dag ben ik bezig met het essay dat ik voor één van de vakken in moet leveren aan het einde van deze periode. Het essay moet gaan over een 'hot item' in de zorgverlening, gericht op een specifieke patiëntencategorie. Ik had nog niet echt veel zin om me in de Britse problemen te storten, dus ik heb het nog maar even Nederlands gehouden, wat gelukkig mag. Het onderwerp van mijn essay wordt de zorgverlening aan allochtone bejaarden, wat echt een probleem schijnt te zijn en waar gelukkig voldoende informatie over te vinden is. Met Heather ga ik aanstaande woensdag kijken bij een koor waar we misschien lid van willen worden, zodat we nog een hoogtepunt in de week hebben.
Op donderdag ga ik door met mijn essay en heb ik Engelse les, en op vrijdag is het weer tijd voor mijn computercursus en mijn afstudeerproject. Kortom: ik zit veel stil en veel binnen. Vandaar dat ik probeer om iedere dag een activiteit te hebben, zodat ik naar buiten moet. Maandag ga ik mijn sportkaart kopen, zodat ik ook nog wat beweging krijg.

De weekenden hier zijn weinig inspirerend. Vandaar dat ik blij ben dat ik lid ben van de International Student Society. Zij organiseren regelmatig uitstapjes in de weekenden. Gisteren zijn we naar Stirling geweest; voor de Schotten een belangrijke plaats, omdat het Schotse leger daar het Engelse leger heeft verslagen. Al dat soort verhalen zijn een beetje smerig, maar goed: In 1298 werd William Wallace (toen 28 jaar) door Robert the Bruce tot ridder geslagen. In datzelfde jaar werd de Falkirk-veldslag tegen de Engelsen verloren en Wallace nam ontslag als ridder en vluchtte naar het vasteland van Europa om daar mensen te werven om voor Schotland te vechten. Toen Wallace terugkeerde naar Schotland in 1305, werd hij verraden. Hij werd in Engeland veroordeeld voor landverraad en werd opgehangen, onthoofd en zijn ingewanden werden verwijderd. In 1314 werden de Engelsen dan toch verslagen door Robert the Bruce in Bannockburn (is eigenlijk net buiten Stirling).
In het eerste weekend van november neemt de International Student Society ons mee naar The Isle of Skye. Drie dagen door Schotland touren, ik heb er echt veel zin in! We gaan allerlei kastelen en ruines bezoeken, wandelen in de buurt van meren en over de heuvels, en natuurlijk gaan we naar Loch Ness. Iets leuks in het vooruitzich, dus.

Ik vermaak me dus wel, zolang ik maar iets te doen heb. Op zondag is dat nog wel eens een probleem en dan schiet ik in een dipje. Op één of andere manier heb ik van thuis meegekregen dat de zondag gezellig moet zijn, wat ie hier meestal niet is (thuis ook niet altijd, maar hier heeft het een grotere impact). Dus op zondag mis ik iedereen, mis ik de aandacht, kan ik huilen om niets en blijven huilen om niets (zeker als het samenvalt met de verkeerde week van de maand). Ik kan mijn gevoel en mijn gedachten rationaliseren, uitleggen en be-reflecteren, maar het gevoel blijft. Ik weet nu dus dat dat dipje komt op zondag en daarom ga ik op zaterdag wat later slapen, zodat ik zondag kan uitslapen. Ik probeer iets leuks te plannen voor de zondag en als dat niet lukt, ga ik (toch maar) gewoon studeren en dat kies ik een doordeweekse dag als plaatsvervangende zondag. Roeien met de riemen die je hebt...

Heel veel liefs,
Ilona

ilona.douwes@gmail.com
Voor wie het leuk vindt om mijn Glasgow e-mail te testen:
0507770d@student.gla.ac.uk

+44-870-142-7827

• 23 Oktober 2005 - 18:35

Melody:

hey ilona,
    zo te horen heb je het daar behoorlijk druk en ook genoeg leuke dingen te doen. maak vooral veel foto's van de kastelen die je gaat bezoeken, ben super benieuwd. ik hoop dat je de zondagen goed doorkomt, maar lekker hele dag in bed blijven en lezen of een filmpje kijken met een zak chips of chocola wil ook wel eens helpen ;)
    groetjes en kusje uit nederland. en we willen wel een dans voorstelling als je weer in nederland bent :D

• 24 Oktober 2005 - 11:07

Annemarie:

Hoi Ilona, Ook in schotland gaat het leven dus niet over rozen. Dus overal is het met ups en downs. Ik blijf het een prestatie vinden dat je er zo hard aan werkt om het maximale uit je reizen te halen. Goed hoor! Wij hadden het afgelopen weekend weer een flinke UP. We zijn lekker met z'n vieren naar Disney geweest om weer even het sfeertje op te snuiven wat we in Florida geproefd hebben. Het was weer heerlijk. Mijn benen doe nog steeds pijn, maar ik hoef m'n ogen maar dicht te doen en ik ben er weer. Lekker weer even kind zijn! Veder gaat alles z'n ganagetje. Het werk bij de bloedbank wordt steeds completer en dus leuker. Ward heeft het prima naar zijn zin op de opleiding anesthesiemedewerker.en heeft alweer flink wat grote ingrepen meegemaakt op de OK. Lien begint 1 nov. bij het restaurant in het PSV-stadion aan haar stage, Kortom de weken vliegen hier voorbij. Groetjes en dikke kus, Anne

• 29 Oktober 2005 - 07:58

Klijntje:

Hee iloon,

Niet te vaak dippen he?! alleen zondag is al genoeg. ik dip op de maandag omdat ik mij er dan weer toe moet zetten om stage te lopen, maar na drie uurtjes valt dat ook wel weer mee.
    gelukkig blijft er in het buitenland genoeg te ontdekken, al lijkt me lochness wat vriendelijker dan Stirling al heeft dat natuurlijk voor de bevolking meer waarde.
    ben benieuwd naar wat je nog meer gaat beleven met je scriptie en weekendjes weg.
    Soms (zondagnacht vaak) mis ik de mensen die mij dierbaar zijn toch wel, volgens mij komt dat omdat ik bijna op de helft ben en dan kan beginnen met aftellen.
    Ik zal op zondag ff naar de maan kijken om je gedag te zwaaien van de andere kant!!
    Dike kus
    XXXX